NK Tegelwippen ’23

Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, die liep van maart tot en met oktober, werden in totaal ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record! In 2022 waren dit 2,8 miljoen tegels. Daarnaast nam een recordaantal van 173 gemeenten deel aan het kampioenschap om onze steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser te maken. Stoeptegels, klinkers en ‘onderhoudsarme’ tuinen maakten plaats voor groen én we strooiden met prijzen.

Wippen is belangrijker dan winnen
Iedereen kan meedoen door tegels in zijn tuin te vervangen door groen en deze door te geven via de website. Je wipt mee voor je gemeente, maar maakt zelf ook kans op geweldige prijzen. De gemeente met de meeste gewipte tegels won de Gouden Tegel en, verdeeld over drie klassementen, wonnen de gemeenten met de meeste gewipte ’tegels per inwoner’ de Gouden Schep. Ook onderling namen gemeenten het tegen elkaar op in verschillende derby’s waaronder Amsterdam tegen Rotterdam, Vlaardingen versus Schiedam en poules zoals wippende gemeenten in Zeeland.

Voor de ‘wippers’ waren er ook vele mooie prijzen: een prijzenpakket voor de Wipper van de Maand en de prestigieuze Publiekswipper Award.

Maar wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen: we doen het allemaal voor meer groen!

Media aandacht
De media volgde de competitie weer op de voet. Het NK Tegelwippen was onder andere te zien bij tv programma’s zoals het zes- en acht uur NOS Journaal, Hart van Nederland, BinnensteBuiten, Goed Nieuws Vandaag en Het Grote Groene Idee. Meerdere radiostations deden verslag van de wedstrijd zoals Radio 1, Radio 2, Radio 10, 100% NL en als klap op de vuurpijl hield Dolf Jansen een pleidooi van 3,5 minuut waarin hij de lijsttrekker van het CDA rechtstreeks aansprak op het belang van dit NK Tegelwippen!

Waarom
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Door onze versteende omgeving levert dit problemen op. Meer planten en bomen gaan die problemen tegen. Én onderzoek wijst uit dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Startschot video NK 22 Uitreiking video NK 22 Meer video's

Resultaat:

  • 4.548.466 gewipte tegels
  • ruim 413.497 m² oftewel zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij
  • een knaller van een hit: ‘Wip Holland Wip’
  • ontelbaar veel media aandacht
  • ontelbaar veel geluk

Opdrachtgever: Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat
Concept: Frank Lee / Dus Wat Gaan Wij Doen
Art direction: Frank Lee
Design: Frank Lee
Productie: Frank Lee
Website: nk-tegelwippen.nl

Meer werk Neem contact op

Categories