NK Tegelwippen ’22

In 2022 organiseerden we voor de derde keer op rij het NK Tegelwippen. De 135 deelnemende gemeenten – en hun bewoners – gingen de strijd aan. Wie wipte de meeste tegels? Stoeptegels, klinkers en ‘onderhoudsarme’ tuinen maakten plaats voor groen en we strooiden met prijzen.

Na de succesvolle eerdere edities van het NK Tegelwippen gingen we in 2022 door. Op naar een groener Nederland! Iedereen kon meedoen door tegels in zijn tuin te vervangen door groen en deze op te geven via de website.

Wippen is belangrijker dan winnen
De gemeente met de meeste gewipte tegels won de Gouden Tegel en, verdeeld over drie klassementen, wonnen de gemeenten met de meeste gewipte ’tegels per inwoner’ de Gouden Schep. Ook onderling namen gemeenten het tegen elkaar op in verschillende derby’s waaronder Amsterdam tegen Rotterdam, Woerden versus Zeist en Arnhem tegen Nijmegen.

Voor de ‘wippers’ waren er ook vele mooie prijzen: een prijzenpakket voor de Wipper van de Maand en de prestigieuze Publiekswipper Award.

Maar wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen: we doen het allemaal voor meer groen!

Media aandacht
De media volgde de competitie weer op de voet. Onder andere het acht uur Journaal, het Jeugdjournaal, de Volkskrant, RTL Nieuws en vele anderen publiceerden over de spannende strijd. Ook over de grens werd er aandacht besteed in o.a. het Belgische Jeugdjournaal ‘Karrewiet’. Niet voor niets, want ook in Vlaanderen gaan we volgend jaar Tegelwippen.

Waarom
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Door onze versteende omgeving levert dit problemen op. Meer planten en bomen gaan die problemen tegen. Én onderzoek wijst uit dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Startschot video NK 22 Uitreiking video NK 22 Meer video's

Resultaat:

  • 2.818.011 gewipte tegels
  • ruim 250.000 m² oftewel zo’n 40 voetbalvelden aan groen erbij
  • ontelbaar veel media aandacht
  • ontelbaar veel geluk

Opdrachtgever: Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat
Concept: Frank Lee / Dus Wat Gaan Wij Doen
Art direction: Frank Lee
Design: Frank Lee
Productie: Frank Lee
Website: nk-tegelwippen.nl

Meer werk Neem contact op

Categories