NK Tegelwippen ’20

Aangezien er in de zomer van 2020 nauwelijks sportcompetities waren en zelfs het EK Voetbal niet doorging, bedachten we een wedstrijd van een heel andere orde. Het NK Tegelwippen! Met twee titanen in de hoofdrol: Amsterdam versus Rotterdam. De klassieker dus. Het doel? Dat iedereen zoveel mogelijk tegels in zijn (gevel)tuin zou verruilen voor groen en zo de stad mooier, groener en regenbestendig maakt.

We wilden de rivaliteit tussen de twee steden aanwakkeren en gebruiken voor iets positiefs: groenere, meer leefbare steden met ruimte voor wateropvang. Samen de stad meer klimaatadaptief maken. Maar dan zonder die woorden te gebruiken en vooral door mensen zelf de handen uit de mouwen te laten steken. Na een hele zomer (4 maanden) wippen, zijn er 94.426 tegels verwijderd uit beide steden. Dat is 1 hectare groen erbij, meer dan de Arena of de Kuip!

Wippen is belangrijker dan winnen
De winnende stad won de Gouden Tegel en de troostprijs was de IJzeren Schop. Ook benoemden we elke maand de ‘Wipper van de Maand’ én loofden we de prestigieuze Publiekswipper-award uit. Meedoen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar de Gouden Tegel 2020 ging naar Rotterdam. Een nipte overwinning die tot het einde spannend bleef!

Die spanning leefde ook in de pers: van nationale pers tot in Korea. Op o.a. NU.nl werd het NK direct genoemd, een interview op 3FM, het Parool en diverse lokale radiostations.

Bekijk hier meer campagne filmpjes.

Resultaat: 94.426 gewipte tegels, 1 hectare groen erbij en de strijd tussen Amsterdam en Rotterdam goed aangewakkerd.

Opdrachtgever: Amsterdam Rainproof / Waternet / Rotterdams WeerWoord
Concept: Frank Lee / Dus Wat Gaan Wij Doen
Art direction: Frank Lee
Design: Frank Lee
Productie: Frank Lee
Website: nk-tegelwippen.nl

Meer werk Neem contact op